Vizantie Densușianu

Distribuie

Vizantie Densușianu (n. 28 iulie 1798, Măceu, comuna Bretea Română, județul Hunedoara – d. 1 mai 1857, Densuș, județul Hunedoara) a fost un preot greco-catolic român și culegător de folclor.

Biografie

Vizantie Densușianu s-a născut la 28 iulie 1798, în satul Măceu, județul Hunedoara, sub numele de Vizantie Pop. Ulterior, și-a adoptat supranumele „Densușianu”, care a devenit cunoscut în întreaga regiune și a fost purtat de mai multe generații de cărturari transilvăneni.

Vizantie Densușianu și-a finalizat studiile la Hațeg și Blaj, după care a fost hirotonit preot în parohia Densuș, unde a slujit timp de aproape trei decenii, între anii 1828 și 1857. În calitate de preot, a supervizat lucrările de consolidare ale bisericii din Densuș, o importantă ctitorie românească, în anii 1841-1842.

În timpul Revoluției de la 1848-1849, Vizantie Densușianu a fost un susținător activ al mișcării naționale românești, implicându-se în promovarea drepturilor și a identității naționale a românilor din Transilvania.[1].

Activitatea de culegător de folclor

Vizantie Densușianu a fost, de asemenea, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul folclorului. A realizat o culegere de texte folclorice, care includea secțiuni precum „Verșul străinătății”, „Verșul românului”, „Verșul veseliei”, „Verșul lui Adam”, „Verșul de nuntă” și „Orație de Crăciun”. Această colecție, intitulată „Colecția de cântece a preabunului și neuitatului meu părinte Bizantiu Densușianu din Măceu”, a fost scrisă în 1821, pe când era student la teologie la Blaj, și a fost descoperită ulterior în arhiva Bibliotecii Județene din Drobeta-Turnu Severin de fiul său, Nicolae Densușianu.[2]

Vizantie Densușianu a murit la 1 mai 1857 și a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Densuș.

Bibliografie

  • Iordan Datcu, Dicționarul folcloriștilor, vol. II, București, 1983.
  • Ioachim Lazăr, „Predecesorii – de la Ioan Pop de Hațeg la Vizantie Pop de Măceu, tatăl Densușienilor”, în Restituiri, Deva, 4, 1996.
  • Maria Razba, Personalități hunedorene (sec. XV-XX). Dicționar, Deva, 2004.
  • Florin Dobrei, Istoria vieții bisericești a românilor hunedoreni, Reșița, 2010.
  • Ioan Sebastian Bara, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Paulina Popa, Marcela Balazs, Denisa Toma, Florin Dobrei, Vasile Ionaș, Județul Hunedoara. Monografie, Volumul V: Personalități Hunedorene, Editura Emia, Deva, 2015.

Note de subsol

  1. Ioan Sebastian Bara, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Paulina Popa, Marcela Balazs, Denisa Toma, Florin Dobrei, Vasile Ionaș, Județul Hunedoara. Monografie, Volumul V: Personalități Hunedorene, Editura Emia, Deva, 2015, pp. 43, 44.
  2. Ibidem
Logo-ul site-ului
Abonați-vă la noutăți!

Din aceeași categorie

Mircea Păcurariu

Mircea Păcurariu

Mircea Păcurariu (n. 30 iulie 1932, Ruși, Bretea Română, Hunedoara, …
/
Mihail-Titi Dumitresc

Mihail-Titi Dumitresc

Mihail-Titi Dumitresc a fost un preot român cunoscut pentru activitatea …
/