Vizantie Densușianu (n. 28 iulie 1798, Măceu, comuna Bretea Română, județul Hunedoara – d. 1 mai 1857, Densuș, județul Hunedoara) a fost un preot greco-catolic român și culegător de folclor.
Biografie
Vizantie Densușianu s-a născut la 28 iulie 1798, în satul Măceu, județul Hunedoara, sub numele de Vizantie Pop. Ulterior, și-a adoptat supranumele „Densușianu”, care a devenit cunoscut în întreaga regiune și a fost purtat de mai multe generații de cărturari transilvăneni.
Vizantie Densușianu și-a finalizat studiile la Hațeg și Blaj, după care a fost hirotonit preot în parohia Densuș, unde a slujit timp de aproape trei decenii, între anii 1828 și 1857. În calitate de preot, a supervizat lucrările de consolidare ale bisericii din Densuș, o importantă ctitorie românească, în anii 1841-1842.
În timpul Revoluției de la 1848-1849, Vizantie Densușianu a fost un susținător activ al mișcării naționale românești, implicându-se în promovarea drepturilor și a identității naționale a românilor din Transilvania.[1].
Activitatea de culegător de folclor
Vizantie Densușianu a fost, de asemenea, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul folclorului. A realizat o culegere de texte folclorice, care includea secțiuni precum „Verșul străinătății”, „Verșul românului”, „Verșul veseliei”, „Verșul lui Adam”, „Verșul de nuntă” și „Orație de Crăciun”. Această colecție, intitulată „Colecția de cântece a preabunului și neuitatului meu părinte Bizantiu Densușianu din Măceu”, a fost scrisă în 1821, pe când era student la teologie la Blaj, și a fost descoperită ulterior în arhiva Bibliotecii Județene din Drobeta-Turnu Severin de fiul său, Nicolae Densușianu.[2]
Vizantie Densușianu a murit la 1 mai 1857 și a fost înmormântat în cimitirul bisericii din Densuș.
Bibliografie
- Iordan Datcu, Dicționarul folcloriștilor, vol. II, București, 1983.
- Ioachim Lazăr, „Predecesorii – de la Ioan Pop de Hațeg la Vizantie Pop de Măceu, tatăl Densușienilor”, în Restituiri, Deva, 4, 1996.
- Maria Razba, Personalități hunedorene (sec. XV-XX). Dicționar, Deva, 2004.
- Florin Dobrei, Istoria vieții bisericești a românilor hunedoreni, Reșița, 2010.
- Ioan Sebastian Bara, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Paulina Popa, Marcela Balazs, Denisa Toma, Florin Dobrei, Vasile Ionaș, Județul Hunedoara. Monografie, Volumul V: Personalități Hunedorene, Editura Emia, Deva, 2015.
Note de subsol
- Ioan Sebastian Bara, Ioachim Lazăr, Liviu Lazăr, Paulina Popa, Marcela Balazs, Denisa Toma, Florin Dobrei, Vasile Ionaș, Județul Hunedoara. Monografie, Volumul V: Personalități Hunedorene, Editura Emia, Deva, 2015, pp. 43, 44. ↑
- Ibidem ↑