Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen (n. 16 iulie 1928, Aninoasa, județul Hunedoara – d. 2024) a fost un talentat artist plastic și fondator al Cercului de Desen și Pictură al vechii Uzine „Victoria” Călan. A murit la vârsta de 95 de ani.1

Biografie

Ștefan Kelemen s-a născut în Aninoasa, județul Hunedoara. După finalizarea studiilor primare în Călan și a studiilor profesionale în Ungaria, Ștefan Kelemen a lucrat în cea mai mare parte a vieții sale la Uzinele siderurgice din Călan. A locuit în colonia Călan până după 1960, când s-a mutat în orașul nou Călan. În colonia Călan, a fost vecin cu scriitoarea Ada Orleanu, care l-a evocat într-una dintre prozele ei.

Activitate artistică

Ștefan Kelemen a contribuit semnificativ la înfrumusețarea localității Călan. A pictat interiorul grădiniței din Călan, a capelei, interiorul stadionului și numeroase alte spații interioare. De-a lungul carierei sale, a realizat mii de portrete și desene.

Cercul de Desen și Pictură

În 1956, Ștefan Kelemen a înființat Cercul de Desen și Pictură al vechii Uzine „Victoria” Călan, care a funcționat până la mijlocul anilor 1980. Acest cerc a fost un punct de reper pentru comunitatea artistică locală și a format numeroși artiști talentați. Printre aceștia se numără Dănilă Cozmescu și Marius David.

Discipoli notabili

Dănilă Cozmescu (n. 8 iunie 1940, Călan) a urmat studiile primare și gimnaziale la școala din Călan, iar cele liceale la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca. A devenit student la Institutul de Arte Plastice și la Facultatea de Filozofie din Cluj-Napoca, obținând Diploma de Licență în Filozofie.

Marius David (n. 1 octombrie 1950, Călan) este un artist plastic, membru al U.A.P. Sibiu și profesor de istoria artelor și educație vizuală. A absolvit secția pedagogică a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca în 1972 și a participat la expozițiile și saloanele Filialei U.A.P. Sibiu din 1974 până în prezent.

Note
  1. Daniel Lăcătuș, Ștefan Kelemen, fondator al Cercului de Desen și Pictură din Călan, a murit la 95 de ani, infocultural.eu, 20.04.2023, accesat ultima data la data de 09.07.2024

Din aceeași categorie

Marius David

Marius David

Marius David (n. 1 octombrie 1950, Călan, județul Hunedoara) este …
/
Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan (n. 7 februarie 1968, Batiz, orașul Călan, județul …
/