Robert Kalina

Robert Kalina, născut pe 29 iunie 1955 în Viena, Austria, este un grafician austriac recunoscut pe plan internațional pentru contribuția sa semnificativă în designul bancnotelor. Cariera sa profesională a fost marcată de colaborarea îndelungată cu Banca Națională a Austriei, începând din anul 1976.

Activitatea de grafician

În cadrul activității sale pentru Banca Națională a Austriei, Robert Kalina a fost responsabil pentru designul ultimelor ediții de bancnote de șilingi austrieci. Printre acestea se numără bancnota de 500 de șilingi, dedicată militantei feministe Rosa Mayreder, și bancnota de 1.000 de șilingi, care îl prezintă pe Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1930, în laboratorul său.

Lucrările sale au fost recunoscute la nivel internațional în 1996, când a câștigat, dintre 44 de candidați, concursul pentru desenarea primelor șapte bancnote de euro, care au fost introduse în circulație la 1 ianuarie 2002. Alegerea designurilor sale a fost anunțată în cadrul Consiliului European de la Dublin, în decembrie 1996. Respectând caietul de sarcini, Robert Kalina a optat pentru tema „Epoci și stiluri în Europa”, reprezentând elemente arhitecturale care reflectă geografia și istoria europeană, evitând motivele strict naționale.

Robert Kalina și-a extins activitatea de design de bancnote la nivel internațional, lucrând pentru diverse țări. În 2006, a proiectat noile bancnote pentru Azerbaidjan, introducând manatul azer. De asemenea, a contribuit la designul bancnotelor din Bosnia și Herțegovina și a fost responsabil pentru crearea seriei de bancnote emise de Siria în 2010, lira siriană.

Aceeași categorie

Articole din aceeași categorie

Daniela Claudia Nacu

Daniela Claudia Nacu

Daniela Claudia Nacu (n. 1962, Călan, județul Hunedoara - d ...
/
Rodica Toma

Rodica Toma

Rodica Toma (n. 4 septembrie 1947, Călan, județul Hunedoara) este ...
/
Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen (n. 16 iulie 1928, Aninoasa, județul Hunedoara - ...
/
Marius David

Marius David

Marius David (n. 1 octombrie 1950, Călan, județul Hunedoara) este ...
/
Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan (n. 7 februarie 1968, Batiz, orașul Călan, județul ...
/
Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber s-a născut la 1 februarie 1931, în Merano, ...
/