Robert Kalina

Robert Kalina, născut pe 29 iunie 1955 în Viena, Austria, este un grafician austriac recunoscut pe plan internațional pentru contribuția sa semnificativă în designul bancnotelor. Cariera sa profesională a fost marcată de colaborarea îndelungată cu Banca Națională a Austriei, începând din anul 1976.

Activitatea de grafician

În cadrul activității sale pentru Banca Națională a Austriei, Robert Kalina a fost responsabil pentru designul ultimelor ediții de bancnote de șilingi austrieci. Printre acestea se numără bancnota de 500 de șilingi, dedicată militantei feministe Rosa Mayreder, și bancnota de 1.000 de șilingi, care îl prezintă pe Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în 1930, în laboratorul său.

Lucrările sale au fost recunoscute la nivel internațional în 1996, când a câștigat, dintre 44 de candidați, concursul pentru desenarea primelor șapte bancnote de euro, care au fost introduse în circulație la 1 ianuarie 2002. Alegerea designurilor sale a fost anunțată în cadrul Consiliului European de la Dublin, în decembrie 1996. Respectând caietul de sarcini, Robert Kalina a optat pentru tema „Epoci și stiluri în Europa”, reprezentând elemente arhitecturale care reflectă geografia și istoria europeană, evitând motivele strict naționale.

Robert Kalina și-a extins activitatea de design de bancnote la nivel internațional, lucrând pentru diverse țări. În 2006, a proiectat noile bancnote pentru Azerbaidjan, introducând manatul azer. De asemenea, a contribuit la designul bancnotelor din Bosnia și Herțegovina și a fost responsabil pentru crearea seriei de bancnote emise de Siria în 2010, lira siriană.

Aceeași categorie

Articole din aceeași categorie

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber s-a născut la 1 februarie 1931, în Merano, ...
/
Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser, născut Friedrich Stowasser pe 15 decembrie 1928 în ...
/
Andy Warhol

Andy Warhol

Andy Warhol, născut Andrew Warhola pe 6 august 1928 în ...
/
Metzen

Christopher Vincent Metzen

Christopher Vincent Metzen (născut la 22 noiembrie 1973 în Statele ...
/
Bob Kane

Bob Kane

Bob Kane, născut Robert Kahn pe 24 octombrie 1915 și ...
/
Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman, născut Hartmann pe 24 septembrie 1948 în ...
/