Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman, născut Hartmann pe 24 septembrie 1948 în Brantford, Ontario, Canada, și decedat pe 28 mai 1998 în Encino, California, SUA, a fost un actor, scenarist și designer grafic recunoscut în Canada și Statele Unite.

Philip Edward Hartman s-a distins în domeniul divertismentului prin versatilitatea sa artistică și contribuția semnificativă la programe de televiziune și design grafic.

Educație

Născut într-o familie cu opt copii, Philip Edward Hartman a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite la vârsta de zece ani. După absolvirea liceului, a urmat cursuri de artă la Santa Monica City College, pentru ca ulterior să se înscrie la Universitatea de Stat din California, Northridge, unde a obținut o diplomă în arte grafice. În această perioadă a început să lucreze ca designer grafic, realizând coperți de albume pentru formații recunoscute precum Poco și America.

Cariera

Cariera lui Philip Edward Hartman în domeniul divertismentului a luat avânt în 1975, când s-a alăturat grupului de comici The Groundlings din California. Aici a dezvoltat o colaborare fructuoasă cu Paul Reubens, contribuind la crearea personajului Pee-wee Herman.

Philip Edward Hartman a fost implicat în scenariul filmului „Aventurile lui Pee-Wee” și a interpretat roluri în emisiunea „Pee-wee’s Playhouse”.

În 1986, Philip Edward Hartman a devenit membru al distribuției emisiunii „Saturday Night Live” (SNL), unde a activat timp de opt sezoane. Pe parcursul participării sale la SNL a fost apreciat pentru abilitățile sale de imitator și pentru crearea unor personaje memorabile. A primit un premiu Primetime Emmy pentru munca sa la SNL.

După SNL, Hartman a jucat în sitcomul „NewsRadio”, interpretând rolul lui Bill McNeal, și a contribuit ca actor de voce pentru mai multe personaje în serialul animat „Familia Simpson”, inclusiv avocatul Lionel Hutz și vedeta Troy McClure.

Viața personală

Viața personală a lui Hartman a fost complexă, acesta având trei căsătorii. Căsătoria sa cu Brynn Omdahl a fost marcată de dificultăți, incluzând probleme de dependență de substanțe ale soției sale. Relația lor a culminat tragic în 1998, când Brynn l-a împușcat pe Hartman în timpul somnului, urmată de sinuciderea ei.

Moștenire și omagiu

Decesul lui Hartman a fost profund resimțit în comunitatea artistică, fiind omagiat de colegi și fani pentru contribuția sa la comedie și design grafic. Hartman a fost inclus postum pe Canada Walk of Fame în 2012 și pe Hollywood Walk of Fame în 2014.

Philip Edward Hartman rămâne o figură emblematică a culturii pop, amintit pentru talentul său versatil și personalitatea sa vibrantă, care au adus bucurie publicului pe parcursul carierei sale.

Articole din aceeași categorie

Daniela Claudia Nacu

Daniela Claudia Nacu

Daniela Claudia Nacu (n. 1962, Călan, județul Hunedoara - d ...
/
Rodica Toma

Rodica Toma

Rodica Toma (n. 4 septembrie 1947, Călan, județul Hunedoara) este ...
/
Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen (n. 16 iulie 1928, Aninoasa, județul Hunedoara - ...
/
Marius David

Marius David

Marius David (n. 1 octombrie 1950, Călan, județul Hunedoara) este ...
/
Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan (n. 7 februarie 1968, Batiz, orașul Călan, județul ...
/
Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber s-a născut la 1 februarie 1931, în Merano, ...
/