Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman, născut Hartmann pe 24 septembrie 1948 în Brantford, Ontario, Canada, și decedat pe 28 mai 1998 în Encino, California, SUA, a fost un actor, scenarist și designer grafic recunoscut în Canada și Statele Unite.

Philip Edward Hartman s-a distins în domeniul divertismentului prin versatilitatea sa artistică și contribuția semnificativă la programe de televiziune și design grafic.

Educație

Născut într-o familie cu opt copii, Philip Edward Hartman a emigrat împreună cu familia sa în Statele Unite la vârsta de zece ani. După absolvirea liceului, a urmat cursuri de artă la Santa Monica City College, pentru ca ulterior să se înscrie la Universitatea de Stat din California, Northridge, unde a obținut o diplomă în arte grafice. În această perioadă a început să lucreze ca designer grafic, realizând coperți de albume pentru formații recunoscute precum Poco și America.

Cariera

Cariera lui Philip Edward Hartman în domeniul divertismentului a luat avânt în 1975, când s-a alăturat grupului de comici The Groundlings din California. Aici a dezvoltat o colaborare fructuoasă cu Paul Reubens, contribuind la crearea personajului Pee-wee Herman.

Philip Edward Hartman a fost implicat în scenariul filmului „Aventurile lui Pee-Wee” și a interpretat roluri în emisiunea „Pee-wee’s Playhouse”.

În 1986, Philip Edward Hartman a devenit membru al distribuției emisiunii „Saturday Night Live” (SNL), unde a activat timp de opt sezoane. Pe parcursul participării sale la SNL a fost apreciat pentru abilitățile sale de imitator și pentru crearea unor personaje memorabile. A primit un premiu Primetime Emmy pentru munca sa la SNL.

După SNL, Hartman a jucat în sitcomul „NewsRadio”, interpretând rolul lui Bill McNeal, și a contribuit ca actor de voce pentru mai multe personaje în serialul animat „Familia Simpson”, inclusiv avocatul Lionel Hutz și vedeta Troy McClure.

Viața personală

Viața personală a lui Hartman a fost complexă, acesta având trei căsătorii. Căsătoria sa cu Brynn Omdahl a fost marcată de dificultăți, incluzând probleme de dependență de substanțe ale soției sale. Relația lor a culminat tragic în 1998, când Brynn l-a împușcat pe Hartman în timpul somnului, urmată de sinuciderea ei.

Moștenire și omagiu

Decesul lui Hartman a fost profund resimțit în comunitatea artistică, fiind omagiat de colegi și fani pentru contribuția sa la comedie și design grafic. Hartman a fost inclus postum pe Canada Walk of Fame în 2012 și pe Hollywood Walk of Fame în 2014.

Philip Edward Hartman rămâne o figură emblematică a culturii pop, amintit pentru talentul său versatil și personalitatea sa vibrantă, care au adus bucurie publicului pe parcursul carierei sale.

Articole din aceeași categorie

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber s-a născut la 1 februarie 1931, în Merano, ...
/
Robert Kalina

Robert Kalina

Robert Kalina, născut pe 29 iunie 1955 în Viena, Austria, ...
/
Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser, născut Friedrich Stowasser pe 15 decembrie 1928 în ...
/
Andy Warhol

Andy Warhol

Andy Warhol, născut Andrew Warhola pe 6 august 1928 în ...
/
Metzen

Christopher Vincent Metzen

Christopher Vincent Metzen (născut la 22 noiembrie 1973 în Statele ...
/
Bob Kane

Bob Kane

Bob Kane, născut Robert Kahn pe 24 octombrie 1915 și ...
/