Petru Gheorgheoni

Distribuie

Petru Gheorgheoni (n. 1914, Nădăștia de Jos, județul Hunedoara – d. 1993, Montreal, Canada) a fost un tehnician și inginer român, cunoscut pentru implicarea sa în Mișcarea Legionară și pentru activitatea sa anticomunistă.

Date biografice

Petru Gheorgheoni s-a născut în 1914, în satul Nădăștia de Jos, într-o familie cu șase copii. A absolvit liceul la Deva, apoi Școala Tehnică de Proiectanți din București. După finalizarea studiilor a fost angajat ca desenator tehnic și instructor la școala de ucenici de pe lângă uzina „Victoria” Călan. O perioadă a fost șeful atelierului de proiectare al uzinei. Simpatizant al Mișcării Legionare, motiv pentru care directorul Uzinei, Coleanu Filip, i-a desfăcut contractul de muncă, în urma unei vizite a sale în Orăștie, unde l-a cunoscut pe Ion I. Moța.[1]

Implicarea în Mișcarea Legionară

În 1937, Petru Gheorgheoni l-a cunoscut pe profesorul de matematică Ion Mărgineanu de la Liceul de Stat Petroșani, în acest fel s-a decis să se încadrează într-un cuib de muncitori. În același an, România creștină din Chișinău publică un reportaj despre fostul său loc de muncă, în urma unei discuții dintre acesta și Ion Mărgineanu. Ziarul a fost masiv distribuit în satele din jurul comunei (astăzi oraș) Călan.

În anul 1940, o perioadă scurtă de timp, Petru Gheorgheoni a fost primar al comunei Strei (astăzi sat din UAT Călan). Din această calitate, deși puternic simpatizant al Mișcării Legionare, s-a opus naționalizării a trei prăvăli evreiești. La puțin timp, în 1941, a fost destituit.

A făcut parte din grupul de legionari refugiați, după ianuarie 1941, în Germania, unde a fost internat 4 ani în lagărul de la Rostock. În țară a fost condamnat de Tribunalul Militar din Sibiu la 20 de ani de muncă silnică – în absență – pentru rebeliune.

Vizita Regelui Mihai I în Strei

Petru Gheorghoni, în calitate de primar al comunei Strei, a fost implicat în organizarea uneia dintre vizitele Regelui Mihai I în Țara Hațegului. Una dintre primele vizite ale Regelui în această regiune a avut loc în noiembrie 1940, când, împreună cu Regina Mamă Elena, Suveranul a vizitat mai multe biserici istorice, inclusiv pe cea din Strei. În memoriile sale, Petru Gheorghoni menționează această vizită și pregătirile necesare pentru a asigura desfășurarea ei.

„Un episod în parte hazliu, l-am trăit noi cei din Hunedoara și mai ales cu cel din Călan. Iubitul nostru nou Suveran Mihai I a decis să ne iubească peste măsură.
Cu mare alai a fost făcută vizita regală la Uzinele din Hunedoara. De la Matei Corvinul încoace n-a mai văzut orașul atâta splendoare. Trei zile am fost mobilizați pentru a-i asigura atât securitatea fizică, cât și pentru a-i arăta că dragostea-i reciprocă. Asta însă n-a fost destul, căci după vreo două săptămâni, prefectul m-a anunțat:
– „Vine Regele!”
– „Păi n-a fost?” zic eu.
– „De data asta vine cu intenții istorice și mai ales în fieful tău, să viziteze vechea biserică de la STREI, cu picturi din secolul al 13-lea (dacă nu mă înșel) și ai grijă să-i faci o primire regală. Cum nu prea aveam experiență în primiri regale, mi-a dat de furcă și bătaie de cap. Streiul era o anexă a Călanului, iar cu eram un nou și semi-rural primar (…)” – Fragment din memoriile lui Petru Gheorgheoni. [2]

Activitatea după al Doilea Război Mondial

După 23 august 1944, Petru Gheorgheoni s-a înrolat în Armata Națională, iar în iarna anului 1945 a revenit în România, parașutat împreună cu alți simpatizanți legionari, pentru a culege informații şi a săvârși acte de sabotaj în spatele frontului. În anul 1947 a fugit în Franța, unde și-a finalizat studiile superioare la Universitatea din Paris. Din Franța a emigrat în Canada, la Montreal, unde a lucrat în domeniul energiei atomice.

Fratele său, Traian, a fost o perioadă învățător în localitatea Ghelari, județul Hunedoara, după care a absolvit Facultatea de Drept și a profesat ca jurist. Datorită simpatiilor legionare ale lui Petru Gheorghoni, a fost la rândul său urmărit și condamnat politic.

De menționat că în dicționarul coordonat de scriitorul și deținutul politic Cicerone Ionițoiu, Traian Gheorgheoni, care nu a părăsit niciodată granița țării, este confundat cu Petru.

Legătura cu soții Ogoranu

Ana Gavrilă Ogoranu, soția lui Ion Gavrilă Ogoranu, lider al grupului de rezistență anticomunistă din Munții Făgăraș, a fost supusă mai multor anchete de către Securitate în timpul regimului comunist. Unul dintre episoadele notabile din aceste anchete a fost legat de un aparat de radio primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni. Conform declarațiilor Anei Gavrilă, acest aparat, care era defect, a fost ascuns în podul casei fără ca ea să știe. Aparatul a fost descoperit de copiii care se jucau în casă, fapt ce a atras atenția autorităților.[3]

Ana Gavrilă a fost interogată la Securitatea din Orăștie și Deva, fiind acuzată că ascunde informații despre soțul ei și despre activitățile acestuia. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului justiției în 2006, ea a relatat despre modul în care a fost interogată și abuzată fizic pentru a divulga informații. Incidentul reflectă dificultățile și riscurile asociate cu mișcările de rezistență din perioada comunistă în România.[4]

Cărți publicate

  • Petru Gheorgheoni, Năzuinţi şi deznădejdi. Tragedia tineretului în epopeea neamului, Bucureşti, Editura Gândirea Românească, 1993.

Note de subsol

  1. Daniel Lăcătuș, Filip Coleanu, directorul uzinei „Victoria” Călan, blamat de legionari și comuniști, infocultural.eu, 19.01.2022, accesat la data de 25.08.2024.
  2. Daniel Lăcătuș, Mihai I, în vizită la bisericile din Strei și Streisângeorgiu, infocultural.eu, 30.11.2021, accesat la data de 25.08.2024.
  3. Daniel Lăcătuș, Ana Gavrilă Ogoranu, abuzată fizic de Securitate pentru un aparat radio defect primit de soțul ei de la Petru Gheorgheoni, infocultural.eu, 02.12.2021, accesat la data de 25.08.2024.
  4. Ibidem
Logo-ul site-ului
Abonați-vă la noutăți!

Din aceeași categorie

Ioan Cimporescu

Ioan Cimporescu

Ioan Cimporescu (n. 19 ianuarie 1937, Crișeni, România – d …
/
Mircea Eugen Șelariu

Mircea Eugen Șelariu

Mircea Eugen Șelariu s-a născut pe 27 februarie 1938, în …
/