Mircea Eugen Șelariu s-a născut pe 27 februarie 1938, în Călan, județul Hunedoara. Este fiul lui Emil Șelariu (1907-1992), expert contabil-planificator, și al Mariei Șelariu (1909-1980), dirigintă la oficiul PTTR din Călan.
Educație
Educația lui Mircea Eugen Șelariu a început în 1936 la Școala elementară din Călan, continuând cu primele șapte clase în același oraș. A urmat Liceul de Băieți din Alba-Iulia între 1951 și 1954 și cursurile Facultății de Construcții a Institutului Politehnic din Timișoara în perioada 1954-1955. În intervalul 1958-1963, și-a continuat studiile la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara. În această perioadă, a fost asistent la Facultatea de Mecanică, Catedra de TCM. A început doctoratul sub îndrumarea Prof. Dr. Ing. Gh. Savii, având ca temă „Influența dispozitivelor asupra dinamicii sistemelor tehnologice elastice”, pe care l-a continuat sub îndrumarea Prof. Dr. Doc. Ing. Aurel Nanu după decesul profesorului Savii.
Mircea Eugen Șelariu s-a căsătorit cu Dorina-Rodica Voștinariu, profesoară de istorie-geografie la Colegiul Național Bănățean din Timișoara. Au un fiu, Șerban-Mircea, care este inginer TCM specializat în Mecatronică.
Carieră profesională și didactică
După absolvirea studiilor, a lucrat ca tehnolog normator principal la Uzina „Victoria” din Călan între 1955 și 1958. Ulterior, a ocupat postul de asistent universitar la Universitatea „Politehnica” din Timișoara între 1963 și 1969. A devenit șef de lucrări la aceeași universitate în 1969, activând până la pensionare, în 2000. După pensionare, a continuat să predea cursul de Mecatronică la secția de Educație Continuă timp de trei ani.
Mircea Eugen Șelariu a fost activ și după pensionare, colaborând cu Serviciul de Proiectare al Întreprinderii Electrotimiș, firma privată TCP-System și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie și Materie Condensată, unde a lucrat până în 2008.
După 1989, a îndeplinit funcția de consilier la Întreprinderea de Autoturisme din Timișoara și la numeroase institute de cercetare și proiectare din oraș. Este cunoscut pentru contribuțiile sale în tehnologia construcțiilor de mașini și mecanică, înființând prima Specializare de Mecatronică. A primit Premiul Academiei Române și Diploma AGIR pentru lucrarea „Supermatematica. Fundamente” Vol. I și Vol. II, Ed. Politehnica, Timișoara, 2012; 2009.
A colaborat internațional cu instituții din Germania, URSS și SUA și a fost membru de onoare în organizații internaționale.
Activitate sportivă
Mircea Eugen Șelariu s-a remarcat în competițiile de gimnastică, devenind campion absolut al județului Hunedoara și al zonelor Brașov și Timișoara în anii 1953-1954. A fost și profesor de gimnastică, absolvind Școala Serală Sportivă cu secția Gimnastică din Alba Iulia. În atletism, a obținut titlul de vicecampion național la proba de ștafetă 4 X 100 m plat. A fost căpitanul primei echipe de fotbal pentru tineret din Timișoara în 1955, jucând pentru Unirea Alba Iulia, Victoria Călan și UM Timișoara. De asemenea, a fost căpitanul echipei cadrelor didactice de la Facultatea de Mecanică.[1]
Note de subsol
- Daniel Lăcătuș, Mircea Eugen Șelariu, spiritul Călanului care a strălucit în inginerie și sport, infocultural.eu, 04.10.2024, accesat la data de 10.07.2024 ↑