Max, câinele erou al Armatei Române

Max, un ciobănesc german născut pe 4 iunie 2009 și decedat pe 9 septembrie 2015 în București, a fost un câine de luptă al Forțelor Terestre ale Armatei Române. Cunoscut pentru participarea sa la defilările militare sub Arcul de Triumf în anii 2012 și 2013, Max a fost instruit de genistul Valentin Roșioară să detecteze substanțele explozive. Calitățile sale au contribuit la salvarea multor vieți, identificând bombe artizanale în timpul misiunilor sale în Afganistan.

Moartea și Legea lui Mx

După întoarcerea în țară, Max a fost diagnosticat cu dirofilarioză, o boală gravă transmisă prin înțepătura unui țânțar, care îi afecta inima și îi otrăvea organismul. Lipsa unei legislații specifice pentru cazul său a dus inițial la decizia de „casare”. Intervenția Sorinei Hanea, o cunoscută militantă pentru protecția animalelor, și tratamentul administrat de medicul Liviu Gaiță i-au oferit o șansă de vindecare, deși, în cele din urmă, Max a pierdut lupta pentru viață în 2015.

Publicarea situației dificile a lui Max, în urma paradei militare de Ziua Națională, a condus la inițiative legislative menite să îmbunătățească condițiile animalelor de serviciu în cadrul Ministerului Apărării Naționale (MApN). În decembrie 2014, Mircea Dușa a dispus crearea unui colectiv pentru elaborarea unui set de acte normative care au redefinit regulile de gestionare a animalelor de serviciu. Aceste noi prevederi asigură că animalele cu capacitate de muncă și stare de sănătate bună să continue să servească, chiar dacă depășesc limita de vârstă standard. Mai mult, legea a facilitat adopția animalelor de serviciu de către instructorii lor.

Max a fost onorat cu o înmormântare militară, fiind primul câine din România care a primit astfel de onoruri. A fost îngropat în cimitirul „Raiul animalelor”, într-o secțiune dedicată câinilor eroi.

Din aceeași categorie

Laika

Laika: Pionierul călătoriilor spațiale

Laika, un câine din Uniunea Sovietică, a devenit un simbol ...
/
Câinele loial Hachikō

Câinele loial Hachikō

Hachikō, un câine din rasa Akita Inu, s-a născut pe ...
/
Boji

Boji: Călătorul patruped

Boji este un câine maidanez din Istanbul, Turcia, care a ...
/
Bobbie

Bobbie „câinele minune”

Născut în 1921, în statul american Oregon, Bobbie a devenit ...
/
Blondi

Blondi: Câinele lui Adolf Hitler

Născută în anul 1941, Blondi a fost un ciobănesc german ...
/
Belka și Strelka

Belka și Strelka

În anii '50, Uniunea Sovietică a inițiat o serie de ...
/