Liviu-Florian Ștefan

Liviu-Florian Ștefan (n. 7 februarie 1968, Batiz, orașul Călan, județul Hunedoara) este un profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Pictură al Facultății de Arte Plastice de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Educație

Liviu-Florian Ștefan a absolvit Academia de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” din Cluj-Napoca, specializarea pictură, în 1993. Ulterior, și-a continuat studiile la Université Paris III Sorbonne Nouvelle, unde a obținut un masterat (DESS) în Relații Interculturale, Politici Culturale Internaționale și Gestionarea Artelor în perioada 2000-2001. În 2009, a obținut titlul de doctor în arte vizuale la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În 1995, a participat la o rezidență la Museo Vela din Ligornetto, Elveția, prin programul guvernamental ArtEst.1

Carieră

În anul 2000, Liviu-Florian Ștefan a înființat Fundația Culturală Intact, iar în 2011 a lansat și coordonat proiectul-pilot SPAȚIU INTACT și spațiul de rezidențe Atelier Intact la Fabrica de Pensule, având ca scop promovarea tinerilor artiști români. A organizat, produs și curatoriat numeroase expoziții și conferințe, colaborând cu invitați internaționali de prestigiu precum Ami Barak, Frank Demaegd, Klaus Obermeyer, Luc Tuymans, Michael Borremans, Matthias Weischer, Adel Abdessemed, Eric Baudelaire, Hito Steyerl, ORLAN și Alfredo Pirri.

În 2017, a co-fondat Centrul de Interes și a fost președinte al Federației Centrul de Interes. A fost curator pentru România al bienalei Jeune Création Européenne, Montrouge – Paris, în 2017 și 2019. Din 2016, este reprezentat de galeria Anne-Sarah Bénichou din Paris, unde a avut expoziții personale notabile precum „FaceTime” în 2016 și „This Is Not a Love Song” în 2018.

Rectorat

La data de 28 februarie 2024, a fost votat în funcția de rector al Universității de Artă și Design (UAD) Cluj-Napoca.2 În cursă au intrat lect. univ. dr. habil. Georgeta-Olimpia Bera, conf. univ. dr. Eugen Săvinescu și prof. univ. dr. Liviu-Florian Ștefan. După primul tur de scrutin, Eugen Săvinescu și Liviu-Florian Ștefan au ieșit pe primele două locuri, astfel că s-a organizat un al doilea tur de scrutin. La urne s-au prezentat 103 alegători, iar în final, Liviu-Florian Ștefan a fost ales rector al UAD Cluj-Napoca.

Expoziții personale

Printre expozițiile personale importante ale lui Liviu-Florian Ștefan se numără:

  • „La Boîte Rouge” la Iconoscope, Montpellier, în 2017
  • „Morpheus Bed” la Muzeul Barcsay, Art Capital, Budapesta, în 2019
  • „Icons for the End of the World” la Spațiu Intact, Centrul de Interes, în 2021

În 2023, a participat ca artist și coorganizator al expoziției Perspectiva Cluj la Fondazione Pastificio Cerere din Roma.

Recunoașteri și premii

Liviu-Florian Ștefan a fost prezent la festivaluri și bienale internaționale, inclusiv Art Encounters în Timișoara, în 2017, și Festivalul Internațional al Cărții de Artă și Filmului (FILAF) din Perpignan, în 2021. În 2021, a fost decorat cu titlul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres de către Republica Franceză. Activitatea sa artistică și profesională a fost recenzată în publicații de renume precum ArtPress, ArtForum, Artension, Beaux-Arts magazine, Artribune, Espoarte, Revista Arta, Vogue și Haaretz.

Note
  1. Liviu-Florian Ștefan: Artist, curator și rector al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, infocultural.eu, 03.07.2024, accesat la data de 09.07.2024
  2. Florin Ștefan – Profesor universitar doctor, uad.ro, accesat la data de 09.07.2024

Din aceeași categorie

Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen

Ștefan Kelemen (n. 16 iulie 1928, Aninoasa, județul Hunedoara – …
/
Marius David

Marius David

Marius David (n. 1 octombrie 1950, Călan, județul Hunedoara) este …
/