Demagogia

Demagogia derivă din termenii grecești δῆμος (dēmos), care înseamnă „popor”, și ἄγω (ago), care se traduce prin „a conduce”. Este identificată ca o atitudine și strategie politică ce implică manipularea maselor prin apelul la prejudecăți, emoții, temeri și speranțe, sau prin utilizarea unui discurs lingușitor. Caracteristici Discursul demagogic se distinge prin abordarea sa orientată spre instinctele, frustrările și temerile populației. …

Citește mai mult

Confederație

Confederația reprezintă o uniune de state independente sau unități teritoriale autonome, stabilite printr-un acord internațional. Acest acord stabilește condițiile de asociere între state și modalitățile de funcționare ale uniunii. Scopul principal al unei confederații este gestionarea în comun a unor aspecte vitale, precum apărarea, afacerile externe, comerțul extern și, în unele cazuri, adoptarea unei monede comune.[1] Definiție În termeni politici …

Citește mai mult

Bipartidism

Bipartidism, sau sistemul cu două partide, este un cadru politic în care două partide majore domină în mod constant scena politică. Acest sistem se caracterizează prin alternanța la putere între cele două entități: partidul majoritar sau de guvernare și partidul minoritar sau de opoziție. În acest context, unul dintre partide deține majoritatea în parlament, în timp ce celălalt servește ca …

Citește mai mult

Absolutismul

Absolutismul, cunoscut și ca monarhie absolută, este forma de guvernare în care un singur monarh deține puterea supremă în stat, fără limitări impuse de lege, constituție sau alte organe politice[1]Această putere absolută înseamnă că monarhul este un autocrat, având control complet asupra tuturor aspectelor vieții statului. Originea Termenul „absolutism” a fost introdus în discursul istoric și politic în perioada târzie …

Citește mai mult