Bombardamentele NATO în Iugoslavia (1999)

Bombardamentele NATO asupra Republicii Federale Iugoslavia, cunoscute sub numele de cod „Operațiunea Forțele Aliate” (în engleză: Operation Allied Force) sau „Operațiunea Nicovala Nobilă” (Operation Noble Anvil), au fost o campanie militară desfășurată între 24 martie și 11 iunie 1999. Aceste bombardamente au avut loc în timpul Războiului din Kosovo și reprezintă a doua operațiune militară majoră din istoria NATO, precedată …

Citește mai mult

Războiul din Kosovo (1998-1999)

Războiul din Kosovo, desfășurat între februarie 1998 și iunie 1999, a fost un conflict armat între forțele Republicii Federale Iugoslavia (formată din Serbia și Muntenegru) și grupările etnice albaneze care doreau independența provinciei Kosovo. Războiul a fost parte a unui context mai larg de conflicte în Balcani, care au izbucnit în urma destrămării fostei Iugoslavii. Conflictul a culminat cu o …

Citește mai mult

Clubul Muncitoresc al Uzinei Călan

Clubul Muncitoresc al Uzinei Călan este o clădire, monument istoric, atestată în 1874, parte din complexul industrial al Uzinei „Victoria” Călan. Istoric Clubul Muncitoresc al Uzinei Călan este o clădire construită în 1874 și a făcut parte din patrimoniul fostei uzine siderurgice din localitate. Până la jumătatea secolului al XX-lea, clădirea a găzduit un cazinou.. În aceeași locație, din 1929, …

Citește mai mult

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia

Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a avut loc la 1 decembrie 1918 și a fost convocată de către Marele Sfat Național Român, prin intermediul Consiliului Național Român Central de la Arad (CNRC). La acest eveniment au participat 1.228 de delegați care au votat Rezoluția de la Alba Iulia, prin care s-a hotărât unirea Transilvaniei cu Regatul României. Adunarea …

Citește mai mult

Holocaustul în România

Holocaustul în România se referă la persecuția și exterminarea sistematică a evreilor și a romilor din România și din teritoriile controlate de aceasta în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Context istoric În perioada interbelică, România avea o populație semnificativă de evrei, estimată la aproximativ 750.000 de persoane. Aceștia reprezentau aproximativ 4% din populația totală a țării și erau concentrați …

Citește mai mult

Hidrocentrala Streisângeorgiu

Hidrocentrala Streisângeorgiu a fost o centrală hidroelectrică situată în localitatea Streisângeorgiu, orașul Călan, județul Hunedoara, România. Inaugurare Hidrocentrala (turbina) a fost inaugurată, într-un cadru solemn, pe data de 19 noiembrie 1934. Festivitatea sfințirii şi a inaugurării turbinei şi topitoriei uzinei a fost consemnată în „Gazeta Hunedoarei” (organ al Partidului Național Român, format prin fuziunea dintre „Solia dreptății” şi „Gazeta Hunedoarei”). …

Citește mai mult

Centrul de Cercetare Ecumenică – Sibiu

Centrul de Cercetare Ecumenică (CCES), institut afiliat Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, a fost înființat în 2005 sub egida Facultății de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” și ale Departamentului de Teologie Protestantă. Activitățile institutului Centrul de Cercetare Ecumenică își propune să faciliteze dialogul ecumenic și să sprijine studiile în domeniile religios, teologic și filosofic. Sediul CCES este situat în cadrul Centrului …

Citește mai mult

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”) este un institut de cercetare din România, înființat în anul 1921 de Dr. Ion Cantacuzino Fondare și evoluție Institutul „Cantacuzino”, o entitate emblematică în domeniul medical și de cercetare din România, a fost înființat la data de 1 aprilie 1921, printr-un Înalt Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea oficială de Institutul de Seruri și Vaccinuri …

Citește mai mult

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST)

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române, a fost înființat la data de 13 aprilie 1993. Inițiatorii I.N.S.T., fostul deținut politic și arheolog Radu Ciuceanu împreună cu profesorul Octavian Roske, au stabilit bazele celui mai vechi centru de cercetare din România dedicat studiului totalitarismului și autoritarismului. Domenii de cercetare Misiunea I.N.S.T. constă în cercetarea formelor și manifestărilor …

Citește mai mult

Laika: Pionierul călătoriilor spațiale

Laika, un câine din Uniunea Sovietică, a devenit un simbol marcant în istoria explorării spațiale. Născută pe 10 august 1954, Laika a fost selectată pentru a fi primul animal trimis în spațiu, marcând un pas semnificativ în cursa spațială dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică. În pregătirea pentru misiune, Laika a fost supusă unui antrenament intensiv care includea adaptarea la …

Citește mai mult

Câinele loial Hachikō

Hachikō, un câine din rasa Akita Inu, s-a născut pe 10 noiembrie 1923, la o fermă din apropierea orașului Ōdate, în prefectura Akita. Din 1924, Hachikō a devenit companionul lui Hidesaburō Ueno, profesor la catedra de agricultură a Universității din Tokio, acompaniindu-l zilnic la Gara Shibuya și așteptându-l să se întoarcă de la serviciu. Această rutină a continuat până în …

Citește mai mult

Boji: Călătorul patruped

Boji este un câine maidanez din Istanbul, Turcia, care a captat atenția publicului și a presei internaționale datorită obiceiului de a călători cu diversele mijloace de transport public din oraș. Aventurile și călătoriile lui Boji Interacțiunea lui Boji cu transportul public din Istanbul reprezintă un caz rar de adaptare a unui animal la viața urbană. Acest câine a fost observat …

Citește mai mult

Belka și Strelka

În anii ’50, Uniunea Sovietică a inițiat o serie de experimente axate pe studiul supraviețuirii organismelor vii în spațiul cosmic. Aceste cercetări aveau să joace un rol important în cursa spațială, demonstrând capacitatea de adaptare a vieții la condițiile extreme din afara atmosferei terestre. Un moment de cotitură în aceste experimente a fost lansarea, la 5 august 1960, a navei …

Citește mai mult

Câinele erou Balto

Balto (1919 – 14 martie 1933), un câine de tracțiune de rasă Husky Siberian, a devenit un simbol al curajului și devotamentului în fața adversității. Eroul patruped al atelajului ce a transportat antitoxina difterică spre Nome, Alaska, în etapa finală a ceea ce avea să fie cunoscută drept Marea Cursă a îndurării din 1925, și-a primit numele în onoarea exploratorului …

Citește mai mult

A doua bătălie de la Trenton

A doua bătălie de la Trenton, desfășurată pe 2 ianuarie 1777 și cunoscută și ca Bătălia de pe Pârâul Assunpink, este o componentă esențială a campaniei din timpul Războiului de Independență al SUA. Preludiul La 25 decembrie 1776, comandantul Armatei Continentale, George Washington, a executat un atac surpriză asupra garnizoanei hessiene din Trenton, New Jersey, traversând râul Delaware. Succesul acestei …

Citește mai mult

Revoluția Franceză

Revoluția Franceză (în franceză Révolution française) reprezintă o perioadă de convulsii sociale și politice radicale în Franța, între anii 1789 și 1799, care a avut un impact profund asupra istoriei moderne a Franței. Aceasta a marcat declinul puterilor monarhice și ecleziastice, precum și ascensiunea democrației și naționalismului.[1] Cauzele Revoluției Criza financiară acută, accentuată de costurile a trei războaie anglo-franceze consecutive …

Citește mai mult

Dobrogea de Nord

Dobrogea de Nord, cunoscută în limba bulgară ca Severna Dobrudja, reprezintă segmentul nordic al regiunii istorice Dobrogea, aflat pe teritoriul actual al României. Această regiune se întinde între cursul inferior al Dunării și țărmul Mării Negre, având la nord Delta Dunării și Munții Măcinului, iar la est se mărginește cu apele Mării Negre. La vest este delimitată de Dunăre, iar …

Citește mai mult

Parte din rețeaua noastră: Facla.ro | Info Cultural