A III-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat în Saint Louis, Missouri, Statele Unite ale Americii, între 1 iulie și 23 noiembrie 1904. Inițial a fost desemnat orașul Chicago drept gazdă pentru Jocurile din 1904 de către Comitetul Internațional Olimpic (CIO) în 1901, locația a fost însă mutată la Saint Louis pentru a coincide cu centenarul achiziției teritoriului Louisiana de către Statele Unite.
Caracterizare generală
Ediția din 1904 a fost marcată de o participare predominant americană, sportivii din Statele Unite acumulând 246 din cele 280 de medalii posibile, reprezentând un procent de 87,85%. Aceasta a conferit evenimentului un caracter asemănător cu un campionat național, fiind o situație unică în istoria Jocurilor Olimpice. În total, au participat 651 de atleți, concurenți în 17 sporturi diferite, cuprinzând 95 de competiții.
Competițiile au inclus atletism, baschet (în calitate de sport demonstrativ), box, canotaj, ciclism, fotbal, golf, gimnastică, haltere, lacrosse, lupte, lupte cu odgonul, natație, roque, polo pe apă, sărituri în apă, scrimă, tenis de câmp și tir cu arcul.
Evenimente marcante
Printre momentele notabile ale Jocurilor din 1904 s-a numărat performanța atletului american Archie Hahn, care a stabilit un record la 200 de metri cu timpul de 21,6 secunde, un record ce a persistat timp de 28 de ani. Archie Hahn a devenit, de asemenea, triplu campion olimpic, câștigând probele de 60 m, 100 m și 200 m. Un alt moment remarcabil a fost reprezentat de gimnastul american George Eyser, care a câștigat șase medalii deși avea un picior de lemn. România nu a participat la această ediție a Jocurilor Olimpice.