Jocurile Olimpice de vară din 1900

Ediția a II-a a Jocurilor Olimpice moderne a avut loc în Paris, Franța, între 14 mai și 28 octombrie 1900. Această ediție a marcat prima schimbare de locație pentru Jocurile Olimpice, desfășurându-se într-o altă țară decât Grecia, în ciuda dorinței acestei națiuni de a menține evenimentul pe teritoriul său. Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a stabilit astfel un precedent pentru rotația locației Jocurilor Olimpice.

Organizare

La aceste Jocuri Olimpice, 26 de țări au trimis un total de 1226 de sportivi, care au concurat în 95 de probe din 19 sporturi diferite. A fost remarcată, pentru prima dată, participarea femeilor în calitate de concurente. Această ediție s-a făcut remarcată și prin durata sa extinsă, fără festivități de deschidere sau închidere oficială. Competițiile s-au desfășurat în diverse locații din Paris și împrejurimi, printre care Tuileries pentru scrimă, Vincennes pentru gimnastică, Parc des Princes pentru ciclism și Bois de Boulogne pentru atletism. În loc de medalii, câștigătorilor le-au fost acordate diverse obiecte.

Printre sporturile incluse s-au numărat atletism, canotaj, ciclism, cricket, croquet, echitație, fotbal, golf, gimnastică, lupte cu odgonul, natație, navigație, pelotă, polo, polo pe apă, rugby, scrimă, tenis de câmp, tir și tir cu arcul.

Evenimente marcante

La această ediție a Jocurilor Olimpice, Charlotte Cooper, o jucătoare britanică de tenis, a devenit prima femeie care a câștigat un titlu olimpic. Alvin Kraenzlein din Statele Unite a obținut patru victorii în probele individuale de atletism. Controversa a apărut în competiția de maraton, unde trei concurenți americani au contestat clasamentul final, argumentând că alergătorii francezi de pe primele două locuri au scurtat traseul. Această dispută a fost soluționată de CIO după 12 ani, confirmând rezultatele inițiale.

Participarea țărilor

La Jocurile din 1900, lista țărilor participante a inclus Argentina, Australia, Austria, Belgia, Boemia, Canada, Cuba, Danemarca, Elveția, Franța, Germania, Grecia, Haiti, India, Iran, Italia, Luxemburg, Regatul Unit, Mexic, Olanda, Norvegia, Peru, România, Rusia, Spania, Suedia și Statele Unite. Aceasta a marcat o extindere semnificativă a participării globale comparativ cu ediția anterioară a Jocurilor Olimpice.

Din aceeași categorie

Jocurile Olimpice de vară din 1908

Jocurile Olimpice de vară din 1908

Ediția a IV-a a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat la Londra, …
/
Jocurile Olimpice de vară din 1904

Jocurile Olimpice de vară din 1904

A III-a ediție a Jocurilor Olimpice s-a desfășurat în Saint …
/
Jocurile Olimpice de vară din 1896: debutul modern al tradiției globale în sport, cu 241 de atleți și 14 națiuni, în inima Greciei, Atena.

Jocurile Olimpice de vară din 1896

Prima ediție a Jocurilor Olimpice moderne a avut loc la …
/