Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”

Distribuie

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” (INCDMM „Cantacuzino”) este un institut de cercetare din România, înființat în anul 1921 de Dr. Ion Cantacuzino

Fondare și evoluție

Institutul „Cantacuzino”, o entitate emblematică în domeniul medical și de cercetare din România, a fost înființat la data de 1 aprilie 1921, printr-un Înalt Decret emis de Regele Ferdinand I, sub denumirea oficială de Institutul de Seruri și Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino”. Instituția și-a găsit rădăcinile în „Laboratorul de Medicină Experimentală”, fondat și condus de Profesorul Ioan Cantacuzino începând cu anul 1901, în cadrul căruia au fost pregătite, încă din 1904, serul antistreptococic și serul antidizenteric, reprezentând inițiative de pionierat pentru medicina din România.

Institutul „Cantacuzino” a obținut statutul oficial și recunoașterea juridică prin legea publicată în Monitorul Oficial la 16 iulie 1921, o lege ce fusese adoptată de Parlament și sancționată printr-un decret emis de Regele Ferdinand I, numărul 3068, la 13 iulie 1922. De la acest moment, institutul a fost oficial recunoscut ca entitate juridică. În anul 1924, s-a relocat într-o nouă clădire, situată alături de Institutul V. Babeș.

Contribuții și rolul actual

De-a lungul existenței sale, Institutul „Cantacuzino” a fost un centru de excelență în cercetare, având contribuții semnificative în domeniile microbiologiei, științelor conexe, imunologiei, biochimiei, enzimologiei ș.a. Institutul găzduiește Colecția Națională de Tulpini Microbiene și susține activități educative prin colaborarea cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Institutul Cantacuzino are o serie de colaborări cu institute și universități din țări ca: Franța, Moldova, Germania, Italia, Statele Unite, Marea Britanie, Ungaria, Grecia, Japonia, Ucraina, etc.

 Cercetătorii din institut sunt membri sau fac parte din conducerea unor societăți științifice naționale, cum sunt cele de Microbiologie, Imunologie, Biochimie, etc.  

Institutul Cantacuzino editează revista în limba engleză – Romanian Archives of Microbiology and Immunology, publicație fondată de către Profesorul Ion Cantacuzino în anul 1923.

Din 2017, Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Apărării Naționale, sub denumirea de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, cu scopul de a-l revigora și a se relua producția de vaccinuri și de alte produse prin care a fost renumit.

La centenarul său, în 2021, institutului i-a fost conferit Ordinul „Meritul Sanitar” în grad de Mare Ofițer, recunoscând astfel contribuția sa excepțională la sănătatea publică și cercetare în România.

Din aceeași categorie

Centrul de Cercetare Ecumenică - Sibiu

Centrul de Cercetare Ecumenică – Sibiu

Centrul de Cercetare Ecumenică (CCES), institut afiliat Universității „Lucian Blaga” …
/
Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului (INST)

Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului, aflat sub egida Academiei Române, …
/
Logo-ul site-ului
Abonați-vă la noutăți!