George Lincoln Rockwell

George Lincoln Rockwell s-a născut la 9 martie 1918 în Bloomington, Illinois, într-o familie cu rădăcini în industria de divertisment. Trecând prin diverse schimbări de locuință în copilărie, Rockwell a fost influențat de mediul artistic și cultural al părinților săi. A încercat fără succes să se înscrie la Universitatea Harvard, fiind în schimb acceptat la Universitatea Brown, unde a studiat filosofia și a participat activ în viața universitară.

Înrolarea în Marina SUA în 1941 a marcat începutul unei cariere militare, perioadă în care Rockwell a dezvoltat o admirație profundă pentru ordinea și disciplina militară. Experiențele din cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul din Coreea au consolidat înclinațiile sale către autoritarism, conducându-l spre ideologii extremiste. După război, George Lincoln Rockwell a obținut rangul de căpitan și a continuat să servească în rezerva navală până la începutul activităților sale politice controversate.

Ascensiunea în extremism

După serviciul militar, George Lincoln Rockwell a manifestat un interes tot mai mare pentru politică, fiind atras de ideologiile extremiste. A fondat Partidul Nazist American în 1959, prin care a promovat viziuni rasiste, antisemite și pro-naziste. Admirator al lui Adolf Hitler, Rockwell a adoptat retorica și simbolistica nazistă, organizând demonstrații publice care adesea escaladau în violență.

George Lincoln Rockwell și-a exprimat deschis disprețul față de afro-americani și evrei, pledând pentru segregarea rasială și negând Holocaustul. A colaborat cu Ku Klux Klanul și alte organizații extremiste, încercând să contracareze mișcarea pentru drepturile civile, pe care o considera influențată de comuniști evrei.

Impactul și moștenirea

Influența lui Rockwell asupra mișcării extremiste de dreapta în Statele Unite nu poate fi neglijată. A reușit să mobilizeze și să inspire o fracțiune marginală, dar vocală, a societății americane, având un impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a grupurilor de extremă dreapta. Asasinarea sa în 1967 de către un fost membru al partidului său a marcat sfârșitul unei epoci, dar ideologiile pe care le-a promovat au continuat să persiste în anumite cercuri.

Relațiile lui Rockwell cu figuri ale naționalismului negru, cum ar fi Elijah Muhammad și Malcom X, demonstrează o complexitate neașteptată în viziunile sale extremiste, promovând o formă de separatism rasial care încă răsună în discursurile unor grupări contemporane. Tentativele sale de a se alia cu mișcarea Identitatea Creștină și de a folosi religia ca mijloc de mobilizare arată adaptabilitatea tacticilor sale la contextul social și politic.

George Lincoln Rockwell a lăsat în urmă o moștenire controversată, fiind o figură emblematică pentru studiul extremismului de dreapta. Viața și activitățile sale rămân un subiect de analiză pentru istorici, sociologi și politologi, oferind înțelesuri profunde despre dinamica extremismului, identitatea națională și conflictele sociale din America secolului XX.

Citește și Christopher Vincent Metzen