Friedensreich Hundertwasser

Friedensreich Hundertwasser, născut Friedrich Stowasser pe 15 decembrie 1928 în Viena, Austria, a fost un artist și arhitect renumit pentru contribuțiile sale inovatoare la artă și arhitectură. Schimbarea numelui său în Hundertwasser reflectă o preferință personală pentru numărul „o sută”, un joc de cuvinte între germană „Hundert” și rusește „Sto”. Acesta a decedat la 19 februarie 2000, pe un vas în Oceanul Pacific, în apropierea Noii Zeelande.

Educație și cariera

Friedensreich Hundertwasser și-a început educația artistică la „Kunstakademie” din Viena în 1948-1949, continuându-și formarea prin călătorii în Italia, Paris, Maroc și Tunis. A devenit cunoscut pe scena internațională începând cu anul 1967, prin comercializarea lucrărilor sale grafice în mare tiraj. În 1981, a fost numit profesor la Academia de Arte din Viena, iar în 1991 a fost inaugurat „Muzeul Hundertwasser” în capitala Austriei.

Opera

Opera lui Friedensreich Hundertwasser se caracterizează prin utilizarea de forme naturale și linii curbe, acesta având o preferință declarată împotriva liniei drepte. Inspirat de Secessionul Vienez, artistul a creat un stil propriu manifestat în picturi, afișe și articole de masă, precum baticuri și umbrele. Acest stil distinct a fost aplicat și în proiectele sale arhitecturale, în care a pus accent pe integrarea elementelor naturale.

Printre cele mai cunoscute clădiri proiectate de Friedensreich Hundertwasser se numără:

  • Hundertwasserhaus în Viena (1983-1986), care reprezintă o abatere de la arhitectura tradițională prin forma sa neconvențională și integrarea vegetației.
  • St. Barbara Kirche în Bärnbach (1987-1988), un exemplu de reimaginare a spațiului sacru.
  • KunstHaus în Viena (1989-1991), care găzduiește lucrări ale artistului și servește drept exemplu de arhitectură ecologică.
  • Toaleta publică din Kawakawa, Noua Zeelandă (1999), care a devenit o atracție datorită designului său unic.

Friedensreich Hundertwasser a fost, de asemenea, implicat în proiectarea Gării Ecologice Hundertwasser din Uelzen (1999-2001), demonstrând angajamentul său față de ecologie și design sustenabil.

A trăit o perioadă semnificativă în Noua Zeelandă, unde a dezvoltat o conexiune profundă cu mediul natural, reflectată în multe dintre lucrările sale. Moartea sa pe un vas în Oceanul Pacific marchează sfârșitul unei vieți dedicate artei și arhitecturii, lăsând în urmă o moștenire de inovație și creativitate. Muzeul Hundertwasser din Viena continuă să prezinte opera sa, asigurându-se că contribuțiile sale rămân accesibile publicului larg și generațiilor viitoare.

Articole din aceeași categorie

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber

Oswald Oberhuber s-a născut la 1 februarie 1931, în Merano, ...
/
Robert Kalina

Robert Kalina

Robert Kalina, născut pe 29 iunie 1955 în Viena, Austria, ...
/
Andy Warhol

Andy Warhol

Andy Warhol, născut Andrew Warhola pe 6 august 1928 în ...
/
Metzen

Christopher Vincent Metzen

Christopher Vincent Metzen (născut la 22 noiembrie 1973 în Statele ...
/
Bob Kane

Bob Kane

Bob Kane, născut Robert Kahn pe 24 octombrie 1915 și ...
/
Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman

Philip Edward Hartman, născut Hartmann pe 24 septembrie 1948 în ...
/