Centrul de Zbor Spațial Goddard

Instituit la 1 mai 1959, Centrul de Zbor Spațial Goddard (GSFC) al Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA) reprezintă un pilon fundamental în infrastructura de cercetare spațială a Statelor Unite ale Americii.

Situat în Greenbelt, Maryland, la aproximativ 10,5 kilometri nord-est de capitala Washington, D.C., GSFC a fost desemnat ca primul centru de zboruri spațiale al agenției, marcând un moment decisiv în istoria explorării spațiale. Aproximativ 10.000 de civili și colaboratori contractuali contribuie la avansul științific și tehnic realizat în cadrul acestui centru, care își datorează numele pionierului propulsiei cu rachete din Statele Unite, Robert H. Goddard (1882-1945).

Rol și contribuții

GSFC se distinge ca fiind cea mai mare congregație de oameni de știință și ingineri din Statele Unite, dedicată exclusiv cercetării complexe a Pământului, Sistemului Solar și Universului prin intermediul observațiilor spațiale. Acest centru servește drept unul dintre principalele laboratoare ale țării pentru dezvoltarea, operarea și gestionarea navelor spațiale științifice neechipate uman, precum și a tehnologiilor spațiale asociate. În acest context, GSFC îndeplinește o funcție pivotală în cercetarea științifică, dezvoltând sisteme spațiale inovatoare și susținând implementarea misiunilor spațiale.

Unul dintre cele mai remarcabile succese asociate cu GSFC îl reprezintă contribuția lui John C. Mather, care a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică în anul 2006. Recunoașterea i-a fost acordată pentru contribuțiile sale semnificative în cadrul proiectului Cosmic Background Explorer (COBE), evidențiind astfel impactul profund al cercetărilor efectuate sub egida GSFC asupra comunității științifice globale.

Infrastructură și proiectei

Centrul operează două rețele esențiale pentru urmărirea și achiziția de date spațiale: Space Network și Near Earth Network. Aceste facilități permit colectarea și transmiterea datelor vitale pentru misiunile spațiale. În plus, GSFC este responsabil pentru dezvoltarea și întreținerea sistemelor de informații științifice avansate, atât terestre, cât și spațiale, și joacă un rol cheie în dezvoltarea sistemelor de sateliți pentru National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA).

GSFC gestionează un portofoliu vast de misiuni, inclusiv colaborări internaționale și inițiative ale NASA. Printre acestea se numără Telescopul Spațial Hubble (HST), programele Explorer și Discovery, Earth Observing System (EOS), INTEGRAL, Observatorul Solar și Heliosferic (SOHO), Rossi X-ray Timing Explorer (RXTE) și Swift. În retrospectivă, GSFC a gestionat misiuni de referință precum Observatorul de Radiații Gamma Compton, SMM, COBE, IUE și ROSAT, consolidându-și astfel reputația în administrarea observatoarelor fără echipaj uman dedicate observațiilor Pământului și celor de pe orbita terestră. În contrast, misiunile planetare neechipate sunt, în general, administrate de Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, California.

Citește și Astrophysics Data System