Câinele erou Balto

Balto (1919 – 14 martie 1933), un câine de tracțiune de rasă Husky Siberian, a devenit un simbol al curajului și devotamentului în fața adversității. Eroul patruped al atelajului ce a transportat antitoxina difterică spre Nome, Alaska, în etapa finală a ceea ce avea să fie cunoscută drept Marea Cursă a îndurării din 1925, și-a primit numele în onoarea exploratorului polar Samuel Balto.

În 1924, o epidemie de difterie a izbucnit în Alaska, afectând în principal populația infantilă din orașul Nome. Într-un context de izolare datorată condițiilor meteorologice și geografice dificile, provocarea de a transporta medicamentele necesare pentru a opri răspândirea bolii părea aproape insurmontabilă. Totuși, într-o demonstrație de ingeniozitate și determinare, antitoxina difterică a fost transportată de la Anchorage la Nenana cu trenul, iar de acolo către Nome prin intermediul atelajelor de sănii trase de câini.

Balto și echipa sa, condusă de imigrantul norvegian Gunnar Kaasen, au preluat stafeta pentru ultima și cea mai dificilă etapă a acestui transport. În condiții de vizibilitate redusă și frig extrem, echipa a reușit să parcurgă distanța rămasă, ajungând în Nome la 2 februarie 1925 și livrând antitoxina care a ajutat la oprirea epidemiei.

Eforturile lui Balto și ale coechipierilor săi nu au rămas nesărbătorite. O statuie în mărime naturală a lui Balto, care îl onorează atât pe el, cât și pe toți câinii și oamenii implicații în această misiune salvatoare, a fost ridicată în Central Park, New York.

Din aceeași categorie

Laika

Laika: Pionierul călătoriilor spațiale

Laika, un câine din Uniunea Sovietică, a devenit un simbol ...
/
Max, câinele erou al Armatei Române

Max, câinele erou al Armatei Române

Max, un ciobănesc german născut pe 4 iunie 2009 și ...
/
Câinele loial Hachikō

Câinele loial Hachikō

Hachikō, un câine din rasa Akita Inu, s-a născut pe ...
/
Boji

Boji: Călătorul patruped

Boji este un câine maidanez din Istanbul, Turcia, care a ...
/
Bobbie

Bobbie „câinele minune”

Născut în 1921, în statul american Oregon, Bobbie a devenit ...
/
Blondi

Blondi: Câinele lui Adolf Hitler

Născută în anul 1941, Blondi a fost un ciobănesc german ...
/