Boji: Călătorul patruped

Boji este un câine maidanez din Istanbul, Turcia, care a captat atenția publicului și a presei internaționale datorită obiceiului de a călători cu diversele mijloace de transport public din oraș.

Aventurile și călătoriile lui Boji

Interacțiunea lui Boji cu transportul public din Istanbul reprezintă un caz rar de adaptare a unui animal la viața urbană. Acest câine a fost observat urcând în autobuze, metrou, tramvaie și feriboturi, explorând metropola turcă cu o curiozitate și o independență deosebite. Autoritățile locale au răspuns nevoii de a asigura siguranța și sănătatea lui Boji, organizând vaccinarea acestuia și echiparea cu un microcip. Dispozitivul de urmărire a evidențiat abilitatea sa de a vizita până la 29 de stații de metrou într-o singură zi, călătorind distanțe de până la 30 de kilometri. Aventura sa include chiar și o excursie pe Insulele Principilor, subliniind aptitudinile sale de navigație și explorare.

Numele lui Boji, care în turcă înseamnă „boghiu”, reflectă afinitatea sa pentru trenuri și călătorii, ilustrând conexiunea specială a câinelui cu sistemul de transport public al orașului.

Reacția publicului și prezența în media

Fenomenul Boji a ajuns în atenția publicului la mijlocul anului 2021, când un purtător de cuvânt al Metro Istanbul a remarcat comportamentul său neobișnuit, observând că „știe unde merge” și „când să iasă”, de parcă ar avea un scop bine definit.

În numele lui Boji a fost deschis un cont de Twitter cu conținut în turcă și engleză, care către 6 octombrie 2021 avea aproape 60.000 de urmăritori. Are și un cont de Instagram. Mulți oameni postează poze sau selfie-uri cu Boji pe propriile profiluri de socializare.

Cu toate că se bucura de libertatea de a explora orașul, Boji a devenit și ținta unor campanii negative pe rețelele sociale. Totuși, a fost adoptat în 2022 de către Ömer Koç, președintele Koç Holding, una dintre cele mai mari conglomerate de afaceri din Turcia, garantându-i-se astfel un cămin sigur unde poate să se plimbe și să alerge liber

Din aceeași categorie

Laika

Laika: Pionierul călătoriilor spațiale

Laika, un câine din Uniunea Sovietică, a devenit un simbol ...
/
Max, câinele erou al Armatei Române

Max, câinele erou al Armatei Române

Max, un ciobănesc german născut pe 4 iunie 2009 și ...
/
Câinele loial Hachikō

Câinele loial Hachikō

Hachikō, un câine din rasa Akita Inu, s-a născut pe ...
/
Bobbie

Bobbie „câinele minune”

Născut în 1921, în statul american Oregon, Bobbie a devenit ...
/
Blondi

Blondi: Câinele lui Adolf Hitler

Născută în anul 1941, Blondi a fost un ciobănesc german ...
/
Belka și Strelka

Belka și Strelka

În anii '50, Uniunea Sovietică a inițiat o serie de ...
/