Vasile Ardeleanu

Vasile Ardeleanu (n. 12 ianuarie 1929, Moinești, jud. Bacău) a fost un om politic român care a ocupat diverse funcții în Partidul Comunist Român (PCR) și în administrația locală și centrală.

Vasile Ardeleanu a absolvit Facultatea de Drept, Școala Centrală de Cadre „Filimon Sârbu“ a CC al UTC în 1955 și Școala Superioară de Partid „Ștefan Gheorghiu“ între 1963-1966. Profesia sa de bază a fost miner, lucrând în industria carboniferă înainte de a se implica în politică.

Vasile Ardeleanu a devenit membru al Partidului Comunist în 1953 și a ocupat diverse funcții în cadrul partidului și administrației locale. A fost instructor la Comitetul UTC la Întreprinderea Carboniferă Comănești, secretar cu probleme de propagandă al Comitetului raional UTM Moinești, prim-secretar al Comitetului raional UTM și membru al biroului Comitetului raional de partid Moinești.

Vasile Ardeleanu a continuat să avanseze în ierarhia partidului, devenind șef al Comisiei pentru probleme sindicale la Secția organizatorică a Comitetului regional de partid Bacău în 1962, prim-secretar al Comitetului raional de partid Moinești, prim-secretar al Comitetului orășenesc de partid și președinte al Consiliului popular orășenesc Gheorghe Gheorghiu-Dej în 1966.

În 1971 a fost numit șef al Secției organizatorice și membru al biroului Comitetului județean de partid Bacău. Ulterior, a fost vicepreședinte și prim-vicepreședinte al Comitetului executiv al Consiliului popular al județului Bacău între martie 1975 și septembrie 1984.

Vasile Ardeleanu a devenit membru supleant al CC al PCR în 1984 și a ocupat această funcție până în 1989. În august 1988, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Socialiste România în Peru.

Pe plan electoral, Vasile Ardeleanu a fost deputat în Marea Adunare Națională (MAN), fiind ales în circumscripția electorală nr. 11 Boldești-Scăeni, jud. Prahova în perioada 1969-1980.

Din aceeași categorie

Avram Teodora

Teodora Avram

Teodora Avram (n. 1938, sat Suhalet, com. Tansa, jud. Iași) ...
/
Ioan Avram

Ioan Avram

Ioan Avram (n. 28 iun. 1931, sat Popeni, com. Mirșid, ...
/
Aslan Ioan

Ioan Aslan

Ioan Aslan (n. 25 iun. 1921, Iași) a fost un ...
/
Constantina Arsene

Constantina Arsene

Constantina Arsene (n. 1927, com. Negru Vodă, jud. Constanța) a ...
/
Aron Pavel

Pavel Aron

Pavel Aron (n. 26 octombrie 1928, com. Albești, jud. Mureș) ...
/
Arghiropol Gheorghe

Gheorghe Arghiropol

Gheorghe Arghiropol a fost un om politic român care a ...
/