Alina Alexoi

Alina Alexoi (născută pe 21 ianuarie 1971 în Călan) este un nume cunoscut în lumea jurnalismului sportiv românesc.

Carieră

Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității Athenaeum din București, Alina Alexoi a debutat în presa scrisă ca reporter la ziarul Sportul românesc în timpul studiilor universitare. În 1992, jurnalista a început colaborarea cu Televiziunea Română, unde a devenit unul dintre cei mai cunoscuți comentatori și prezentatori de știri sportive. A participat la numeroase ediții ale Jocurilor Olimpice, atât ca reporter cât și în calitate de comentator din studio. De asemenea, a comentat finale de Cupă Davis, campionate mondiale și europene de gimnastică, patinaj și scrimă.

Pe lângă comentarea evenimentelor sportive, Alina Alexoi a realizat emisiuni și interviuri cu personalități din lumea sportului. A fost invitată să prezinte știrile sportive la Televiziunea Română, fiind unul dintre cei mai longevivi prezentatori de știri sportive din istoria postului public.1

Activitate profesională

În 1993, Alina Alexoi, pe atunci studentă în anul III la Facultatea de Jurnalistică din București, a participat la concursul Televiziunii Române pentru ocuparea postului de reporter la Departamentul Actualități. A demonstrat cunoașterea mai multor limbi străine de circulație internațională și a trecut cu succes multe alte probe obligatorii, reușind să obțină locul I și astfel postul dorit, depășind 425 de concurenți.

În 2012, jurnalista a primit premiul pentru cel mai bun comentator sportiv la Gala Premiilor TVmania, acordat de jurnalistul Cristian Țopescu.

Note
  1. Daniel Lăcătuș, De la Călan la Olimpiade: povestea jurnalistei Alina Alexoi, infocultural.eu, 23.03.2023, accesat la data de 10.07.2024