Adrian Roman

Adrian Roman (n. 26 iulie 1949 – d. decembrie 2018) a fost un antrenor de șah din România, cunoscut pentru activitatea sa în domeniul șahului, desfășurată în orașul Călan.

Carieră în șah

Adrian Roman și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în orașul Călan, unde, începând cu anul 1975, a fost implicat în formarea și inițierea copiilor și juniorilor în șah. În 1977, a obținut carnetul de antrenor, consolidându-și astfel statutul profesional. Alături de Florian Ciobanu și Emilian Pușcaș, fondatori ai secției de șah a clubului „Victoria” Călan, a contribuit la dezvoltarea șahului în regiune.

Printre realizările notabile se numără promovarea echipei în Divizia B în 1986 și din nou în 1992. Cu echipa de fete a județului Hunedoara, din care au făcut parte și patru fete din Călan, precum și jucătoarea Cristina Bădulescu Foisor, echipa a câștigat etapa zonală împotriva echipelor din Timiș, Sibiu, Alba și alte județe.

Performanțe notabile

În 1985, echipa din Călan a obținut rezultate semnificative la campionatele județene. Iosif Stronski a ocupat prima poziție la juniori II, iar Radu Albu a ocupat aceeași poziție la grupa de copii. La junioare II, Ornella Kertesz a ocupat poziția a doua, iar la junioare III, primele trei poziții au fost ocupate de sportive de la clubul din Călan: Angelica Andreica, Simona Sima și Grațiela Szabo. Alte rezultate notabile au fost obținute de Emilian Pușcaș, Rodica Roman, Mariana Pușcaș, Valentin Deleanu, Ioan Gheorghiu, Vasile Ismănescu și Violeta Popescu.

În anii 1990, mai mulți șahiști talentați, printre care Savu Simona, Alfred Felser, Horia Vasiu, Eliza Mutu, Sergiu Savu, Alexandru Popoviciu și Elena Popoviciu au realizat performanțe la grupele lor de vârstă. Copiii lui Adrian Roman, Adriana și Ioan-Alexandru, au făcut parte, de asemenea, din lotul național de juniori. Ambii au fost campioni județeni la categoriile lor de vârstă. În 2001, fiul său a câștigat turneul open de la Deva, concurând cu jucători din țară și din străinătate, ocupând locul I la categoria sa.1

Note
  1. Daniel Lăcătuș, Orașul Călan, ani la rând în elita șahului național, infocultural.eu, 18.12.2021, accesat la data de 10.07.2024